Loading...
Thursday, March 21, 2013

Kumpulan Hadits, Kata Mutiara Nabi Muhammad S.A.W dan Petuah Para Sahabat 2013

Kumpulan Hadits, Kata Mutiara Nabi Muhammad S.A.W dan Petuah Para Sahabat 2013

Kumpulan Lengkap Mutiara Kata, Hadist Nabi, Kata-Kata Bijak, Quote dan Petuah Bijak dari Para Tokoh Terbaru 2013
Kata Bijak Kehidupan Islam bagaikan angin semilir yang berhembus ditengah panasnya hari, terasa sangat menyejukkan dan memberikan kenyamanan.
Rasulullah, Para Sahabat dan Para Ulama menuturkan kata-kata bijak ini sebagai dakwah terhadap umat agar digunakan sebagai petunjuk kehidupan. Berikut mari kita simak:

Dari Haritsa bin Wahab: Aku mendengar Rasulullah berkata, “Keluarkanlah sedekah sebab akan datang suatu masa dalam hidup manusia dimana ketika seseorang keluar dengan sedekahnya dari satu tempat ke tempat lain tetapi ia tidak menemukan seorang pun untuk menerimanya.”

Dari Abu Dzarr r.a. berkata, "Rasullulah SAW berkata kepadaku, "Janganlah sekali-kali engkau meremehkan suatu perbuatan baik walaupun hanya menyambut saudaramu dengan muka yang manis" (HR. Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi SAW, Beliau bersabda,"Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah ia selalu berkata baik atau hendaklah ia diam" (HR. Bukhari-Muslim)

Dari Hudzaifah r.a. berkata, Rasullulah SAW bersabda," Orang yang suka mengadu domba tidak akan masuk surga" (HR Bukhari Muslim)

Dari Ibnu Umar r.a. berkata, Nabi SAW bersabda, "Sejahat-jahatnya dusta adalah bila seseorang mengaku kedua matanya melihat apa yang tidak dilihatnya" (HR Bukhari-Muslim)

Dari Abu Hurairah r.a. bahwasannya Nabi SAW bersabda, "Jauhilah oleh semua sifat dengki/iri hati itu, karena sesungguhnya sifat dengki itu bisa menghabiskan amal-amal kebaikan sebagaimana apai menghabiskan kayu bakar " (HR Abu Dawud)

Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan iaitu: Ia akan mati dan hartanya akan diambil oleh warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau; hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau; adakalanya harta itu akan dicuri dan dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna
(Sayidina Abu Bakar)

Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti.
(Sayidina Umar bin Khattab)

Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki.
(Sayidina Umar bin Khattab)

Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan (matikan) aku untukMu bukan untuk manusia.
(Sayidina Umar bin Khattab)

-Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya
-Orang yang suka menghina orang lain, dia juga akan dihina
-Orang yang menyintai akhirat, dunia pasti menyertainya
-Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga

(Sayidina Umar bin Khattab)

Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai.
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima?
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya.
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya.
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya.
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Takutlah kamu akan perbuatan dosa di saat sendirian, di saat inilah saksimu adalah juga hakimmu. (Khalifah 'Ali)

-Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'
-Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia -Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya
-Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara'
-Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi
-Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki
-Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan
-Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya, siapa yang banyak salahnya, maka hilanglah harga dirinya, siapa yang hilang harga dirinya, bererti dia tidak wara', sedang orang yang tidak wara' itu bererti hatinya mati
(Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)

Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!"
(Sayidina Abu Bakar)


MUTIARA KATA ,SABDA RASULULLUH S.A.W dan FIRMAN ALLAH S.W.T Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Senyumam kepada saudaramu adalah sedekah"

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Semua amal anak Adam A.S. dilipatgandakan kebaikan (pahala) dari 10 sampai 700 kali ganda kecuali ibadah puasa. Ada pun puasa itu adalah untuk Allah s.w.t.. dan Dia akan terus memberikan pahala kepada sekelian" (Riwayat Muslim)

Dari Ummu Mukminin Aisyah R.A, Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Adalah Rasululluh s.a.w. apabila masuk (tanggal) sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan, Baginda s.a.w. bersedih dan bersiap-siap menghidupkan (beramal) pada malam hari. (Riwayat Muttfaq Alaihi)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Barangsiapa yang tidak meninggalkan kata dusta (bohong semasa berpuasa) maka Allah s.w.t. tidak berhajat padanya untuk meninggalkan makan minumnya. (Riwayat Bukhari)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Permulaan Ramadhan itu adalah rahmat, pertengahannya adalah keampunan (maghrifah) dan penghujungnya adalah kebebasan dari api neraka"

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Bagi orang yang melaksanakan ibadah puasa, baginya ada dua saat kegembiraan.Pertama pada waktu berbuka dan kedua ketika menghadap Ilahi"

Dari Khalifah Umar bin Abdul Aziz berkata,Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Sembahyang itu membawa ketengah jalan, berpuasa memajukan kamu kehadapan dan sedekah (saling membantu) memasukkan kamu kedalamnya"

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Barangsiapa yang menunaikan suatu fardhu pada bulan (Ramadhan) itu, adalah dia sebagai seorang yang telah menunaikan 70 bulan fardhu pada bulan-bulan lainnya.

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang bangun pada malam hari raya (Aidil Fitri) dengan ikhlas kerana Allah s.w.t., maka tidak akan mati hatinya saat hati semua orang telah mati" (Riwayat Ibn Majah dari Abu Umamah)

Dari Abu Ayub al-Ansari berkata bahawa Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Sesiapa yang berpuasa Ramadhan kemudian dia berpuasa pula sebanyak enam hari pada bulan Syawal, seolah-olah dia berpuasa sepanjang masa" (Riwayat Muslim)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Tiga doa yang sangat mustajab iaitu doa orang yang berpuasa, doa orang yang dizalimi dan doa orang yang musafir" (Riwayat Ahmad, Bukhari,Abu Daud &al-Tarmizi)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Apabila salah seorang kamu lupa bahawa ia berpuasa, lalu ia makan dan minum, maka hendaklah ia menyempurnakan puasanya kerana sesungguhnya ia telah diberi makan dan minum oleh Allah s.w.t." (Riwayat Al-Bukhari & Muslim)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Andaikan kamu berbuat dosa sehingga dosamu mencapai langit, kemudian kamu bertaubat nescaya Allah s.w.t. memberi keampunan kepada maku" (Riwayat Ibn Majab)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Bukan yang bermakna puasa itu sekadar menahan makan, minum tetapi puasa yang sungguh itu menahan diri dari langha (perkataan tidak berguna) dan kata-kata yang keji" (Riwayat Muslim)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Barangsiapa yang meninggalkan sembahyang Jumaat tiga kali (berturut-turut) makan Allah s.w.t. mengecap hatinya (sebagai munafik atau orang yang melengah-lengahkannya)" (Riwayat Ahmad)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Tiada seorang Muslim yang melihat wanita lalu dia memejamkan matanya, melainkan Allah s.w.t. akan memberi pada rasa lazat beribadat dihatinya" (Riwayat Ahmad & Al-Tabrani)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Jika kamu berpuasa maka bersiwaklah (gosok gigi) diwaktu pagi dan jangan diwaktu petang,maka sesungguhnya tiada orang puasa yang kering bibirnya diwaktu petang melainkan akan menjadi cahaya didepan matanya pada hari kiamat" (Riwayat Al-Tabrani)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Allah s.w.t. telah berfirman: Hamba-Ku yang lebih Aku cintai iaitu mereka yang segera berbuka (jika telah nyata maghrib)" (Riwayat Al-Tarmizi)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Riba itu mempunyai 73 cara (jalan), yang amat ringan dosanya sama dengan seorang berzina dengan ibu kandungnya" (Riwayat Al-Hakim & Al-Baihaqi)

Kata Bijak Kehidupan Islam dari Nabi Muhammad SAW :

 • Demi Allah yang jiwaku berada di tangan-Nya, seseorang tidak beriman hingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya sendiri
 • Tiga sifat manusia yang merusak adalah : kikir yang dituruti, hawa nafsu yang diikuti, serta sifat mengagumi diri sendiri yang berlebihan
 • Pahlawan bukanlah orang yang berani menetakkan pedangnya ke pundak lawan, tetapi pahlawan sebenarnya ialah orang yang sanggup menguasai dirinya dikala ia marah
 • Yang terbaik di antara kalian adalah mereka yang berakhlak paling mulia
 • Jauhilah dengki, karena dengki memakan amal kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar.
 • Allah tidak melihat bentuk rupa dan harta benda kalian, tapi Dia melihat hati dan amal kalian.
 • Amal yang paling dicintai oleh Allah adalah yang terus menerus meski hanya sedikit.
 • Wahai Sayyidina Ali! Ketahuilah olehmu bahwa ada dua golongan yang celaka di hadapanmu. Pertama yaitu yang terlalu cinta kepadamu. Dan kedua yang terlalu benci kepadamu.
 • Lihatlah orang-orang yang dibawahmu dalam usrusan harta dunia, dan jangan sekali-kali melihat yang berada di atasmu, supaya kamu tidak meremehkan karunia Allah yang diberikan kepadamu.
 • Jangan sekali-kali kamu menganggap remeh kebajikan meski kelihatannya tidak berharga, yaitu seperti ketika kamu menyambut temanmu dengan menampakkan wajah berseri-seri. (Nabi Muhammad
 • Orang dermawan dekat kepada Allah, dekat pada rahmat-Nya, serta selamat dari siksa-Nya. Sedang orang kikir, jauh dari Allah, jauh dari rahmat-Nya dan dekat sekali kepada siksa-Nya.
 • Tanda tanda orang yang celaka antara lain: Bergairah dalam mengerjakan perbuatan-perbuatan haram, menjauhi nasihat
 • Hidup didunia hanya merupakan tempat tinggal sementara untuk melanjutkan perjalanan nan jauh menuju keabadian.
 • Ya Allah! Seandainya Engkau akan mengadili kelak pada hari kiamat, maka jangan Kau adili aku di dekat
 • Cintai dan sayangilah para fakir miskin, maka Allah akan menyayangimu.
 • Perbanyaklah kamu mengingat mati, karena hal itu bisa membersihkan dosa dan menyebabkan zuhud atau tidak cinta kepada dunia.
 • Ada dua hal tidak tertandingi kejelekannya, yaitu: Berbuat syirik dan membuat rugi umat Islam. Begitu pula, terdapat dua perkara yang tidak tertandingi kebaikannya, ialah : Beriman kepada Allah, serta memberi manfaat kepada umat Islam.

Quote Bijak sebagai berikut :
 • Kejujuran adalah perhiasan jiwa yang lebih bercahaya daripada berlian
 • Belajar tanpa berpikir tidak ada gunanya, sedangkan berpikir tanpa belajar adalah berbahaya.
 • Cinta kepada Allah adalah puncaknya cinta. Lembahnya cinta adalah cinta kepada sesama.
 • Keluhuran budi pekerti akan tampak pada ucapan dan tindakan.
 • Orang yang berjiwa besar teguh pendiriannya, tetapi tidak keras kepala.
 • Ulurkan cintamu karena Tuhanmu dan tariklah cintamu karena Tuhanmu, anda tentu tak akan kecewa.
 • Cinta indah seperti bertepuk dua tangan, tak akan indah jika hanya sebelah saja.
 • Naluri berbicara kita akan mencintai yang memuja kita, tetapi tidak selalu mencintai yang kita puja.
 • Melihatlah ke atas untuk urusan akhiratmu dan melihatlah ke bawah untuk urusan duniamu maka hidup akan tenteram.
 • Seseorang yang optimis akan melihat adanya kesempatan dalam setiap
  malapetaka, sedangkan orang pesimis melihat malapetaka dalam setiap
  kesempatan.
 • Ingatlah, boleh jadi manusia itu mencintai sesuatu yang
  membahayakan dirinya atau membenci sesuatu yang bermanfaat baginya.
  Mohonlah petunjuk-Nya.
 • Sahabat yang sejati adalah orang yang dapat berkata benar kepada anda, bukan orang yang hanya membenarkan kata-kata anda.
 • Bekerja atas dorongan cinta akan terasa senang tiada jemu dan lelah.
 • Orang besar menempuh jalan kearah tujuan melalui rintangan dan kesukaran yang hebat.
 • Berbuat baiklah kepada orang lain seperti berbuat baik kepada diri sendiri.
 • Orang besar bukan orang yang otaknya sempurna tetapi orang yang mengambil sebaik-baiknya dari otak yang tidak sempurna
 • Memperbaiki diri adalah alat yang ampuh untuk memperbaiki orang lain.
 • Jika seseorang tidak mencintai anda janganlah dia anda benci, karena mungkin akan tumbuh benih cinta kembali.
 • Cinta akan menggilas setiap orang yang mengikuti geraknya, tetapi tanpa gilasan cinta, hidup tiada terasa indah.
 • Bukan kecerdasan anda, melainkan sikap andalah yang yang akan mengangkat anda dalam kehidupan.
 • Perjuangan seseorang akan banyak berarti jika mulai dari diri sendiri.
 • Jika rasa cinta terbalas, maka bersyukurlah karena Allah telah memberikan hidup lebih berharga dengan belas Kasih-Nya.
 • Tiga sifat manusia yang merusak adalah, kikir yang dituruti, hawa
  nafsu yang diikuti, serta sifat mengagumi diri sendiri yang berlebihan.
  – Nabi Muhammad Saw
 • Pahlawan bukanlah orang yang berani menetakkan pedangnya ke pundak
  lawan, tetapi pahlawan sebenarnya ialah orang yang sanggup menguasai
  dirinya dikala ia marah. – Nabi Muhammad Saw
 • Hiduplah seperti pohon kayu yang lebat buahnya; hidup di tepi jalan
  dan dilempari orang dengan batu, tetapi dibalas dengan buah. – Abu
  Bakar Sibli
 • Kita berdoa kalau kesusahan dan membutuhkan sesuatu, mestinya kita
  juga berdoa dalam kegembiraan besar dan saat rezeki melimpah. – Kahlil
  Gibran
 • Hiduplah seperti pohon kayu yang lebat buahnya; hidup di tepi jalan
  dan dilempari orang dengan batu, tetapi dibalas dengan buah. – Abu
  Bakar Sibli
 • Demi Allah yang jiwaku berada di tangan-Nya, seseorang tidak
  beriman hingga ia mencintai saudaranya sebagaimana ia mencintai dirinya
  sendiri. ~ Nabi Muhammad SAW
 • Jauhilah dengki, karena dengki memakan amal kebaikan sebagaimana api memakan kayu bakar. ~ Nabi Muhammad SAW
 • Yang terbaik di antara kalian adalah mereka yang berakhlak paling mulia. ~ Nabi Muhammad SAW
 • Allah tidak melihat bentuk rupa dan harta benda kalian, tapi Dia melihat hati dan amal kalian. ~ Nabi Muhammad SAW
 • Kecintaan kepada Allah melingkupi hati, kecintaan ini membimbing hati dan bahkan merambah ke segala hal. ~ Imam Al Ghazali
 • Raihlah ilmu, dan untuk meraih ilmu belajarlah untuk tenang dan sabar. ~ Khalifah ‘Umar
 • Setiap orang di dunia ini adalah seorang tamu, dan uangnya adalah
  pinjaman. Tamu itu pastilah akan pergi, cepat atau lambat, dan pinjaman
  itu haruslah dikembalikan. ~ Ibnu Mas’ud
 • Ketahuilah bahwa sabar, jika dipandang dalam permasalahan seseorang
  adalah ibarat kepala dari suatu tubuh. Jika kepalanya hilang maka
  keseluruhan tubuh itu akan membusuk. Sama halnya, jika kesabaran
  hilang, maka seluruh permasalahan akan rusak. ~ Khalifah ‘Ali
 • Sabar memiliki dua sisi, sisi yang satu adalah sabar, sisi yang lain adalah bersyukur kepada Allah. ~ Ibnu Mas’ud
 • Takutlah kamu akan perbuatan dosa di saat sendirian, di saat inilah saksimu adalah juga hakimmu. ~ Khalifah ‘Ali
 • Orang yang paling aku sukai adalah dia yang menunjukkan kesalahanku. ~ Khalifah ‘Umar
 • Niat adalah ukuran dalam menilai benarnya suatu perbuatan, oleh
  karenanya, ketika niatnya benar, maka perbuatan itu benar, dan jika
  niatnya buruk, maka perbuatan itu buruk. ~ Imam An Nawawi
 • Aku mengamati semua sahabat, dan tidak menemukan sahabat yang lebih
  baik daripada menjaga lidah. Saya memikirkan tentang semua pakaian,
  tetapi tidak menemukan pakaian yang lebih baik daripada takwa. Aku
  merenungkan tentang segala jenis amal baik, namun tidak mendapatkan
  yang lebih baik daripada memberi nasihat baik. Aku mencari segala
  bentuk rezki, tapi tidak menemukan rezki yang lebih baik daripada
  sabar. ~ Khalifah ‘Umar
 • Dia yang menciptakan mata nyamuk adalah Dzat yang menciptakan matahari. ~ Bediuzzaman Said Nursi
 • Penderitaan jiwa mengarahkan keburukan. Putus asa adalah sumber
  kesesatan; dan kegelapan hati, pangkal penderitaan jiwa. ~ Bediuzzaman
  Said Nursi
 • Kebersamaan dalam suatu masyarakat menghasilkan ketenangan dalam
  segala kegiatan masyarakat itu, sedangkan saling bermusuhan menyebabkan
  seluruh kegiatan itu mandeg. ~ Bediuzzaman Said Nursi
 • Menghidupkan kembali agama berarti menghidupkan suatu bangsa. Hidupnya agama berarti cahaya kehidupan. ~ Bediuzzaman Said Nursi
 • Seseorang yang melihat kebaikan dalam berbagai hal berarti memiliki
  pikiran yang baik. Dan seseoran yang memiliki pikiran yang baik
  mendapatkan kenikmatan dari hidup. ~ Bediuzzaman Said Nursi
 • Benar, engkau adalah seorang raja penguasa dunia. Semua orang
  menunjukkan kesetiaannya padamu! Lalu bagaimana? Esok kamu akan di
  baringkan di kubur sebagai rumahmu. Dan dari segala arah, orang-orang
  akan melemparkan debu ketubuhmu menutupimu. Walaupun engkau dijadikan
  raja penguasa dunia, engkau tidak akan lari dari kematian, dan
  meninggalkan dunia untuk para musuhmu walaupun hari ini wajahmu
  tersenyum, esok hal itu pasti akan membuatmu bersedih. Aku melihat
  manusia datang kedunia lalu pergi jauh, Dunia dan harta selalu
  berpindah, dengan sayap-sayap yang sama untuk terbang. Dunia tidak
  tetap dengan seorang yang hidup di mana pun, juga tidak ada seorang pun
  yang hidup selamanya menikmati kesenangannya, kematian dan
  penderitaannya bagaikan dua ekor kuda yang berlari cepat ke arah
  manusia, untuk menginjak-injak mereka dan melahap mereka
 • Hai bodoh, yang terpedaya oleh daya tarik dunia! Pikirkanlah dan
  ambillah sesuatu (kebaikan) dari dunia ini untuk, menolongmu di akhirat.
 • Aku tersesat dalam kelalaian, sedang kematian bergerak kearahku,
  semakin lama semakin mendekat. Jika aku tidak mari hari ini, aku pasti
  mati esok.
 • Aku manjakan tubuhku dengan pakaian-pakaian halus dan mewah, sedikit berpikir bahwa itu akan membusuk dan hancur dalam kubur
 • Aku bayangkan tubuhku remuk menjadi debu dalam lubang kubur, Di bawah gundukan tanah
 • Keindahan tubuhku akan berangsur-angsur hilang, sedikit demi
  sedikit berkurang hingga tinggallah kerangka, tanpa kulit dan daging.
 • Aku melihat detik-detik kehidupan lambat laun habis, namun
  keinginan-keinginanku masih belum terpenuhi. Suatu perjalanan panjang
  terbentang di hadapanku, sedangkan aku tiada bekal untuk jalan itu. Aku
  menentang Tuhanku, melanggar perintah-perintah-Nya terang-terangan,
  sementara Ia mengawasiku setiap saat. Aduh! Aku memperturutkan hatiku
  dalam perbuatan-perbuatan yang memalukan! Ah! Apapun yang telah terjadi
  tak dapat dihapuskan dan waktu bila telah berlalu tidak dapat ditarik
  kembali. Ah! Aku berdosa secara rahasia, tidak pernah orang laun
  mengetahui dosa-dosaku yang mengerikan. Tetapi esok, rahasia
  dosa-dosaku ditampakan dan dipertunjukan kepada Tuhanku. Ah! Aku
  berdosa terhadap-Nya, walaupun hati merasa takut, namun aku sangat
  mempercayai ampunan-Nya yang tak terbatas, aku ber-dosa dan tak tahu
  malu, dengan berani bergantung kepada ampunan-Nya yang tak terbatas.
  Siapa lagi selain Dia, yang akan mengampuni dosa-dosaku. Sesungguhnya
  Ia patut bagi segala pujian! Seandainya tidak ada adzab setelah
  kematian. Tiada janji akan surga, tiada ancaman akan neraka. Kematian
  dan kebusukan cukup sebagai peringatan, agar kita menjauhi sia-sia.
  Namun akal kita bebal. Kita tidak mengambil peringatan apa pun.
  Sekarang tiada harapan lagi bagi kita, kecuali Yang Maha Pengampun
  mengampuni dosa-dosa kita, karna bila seorang hamba berbuat salah,
  hanyalah Tuhannya, tanpa seorangpun yang mengampuninya tak diragukan
  lagi aku adalah yang terburuk dari semua hamba-Nya. Aku yang
  menghianati perjanjianku dengan Tuhanku yang dibuat di keabadian. Dan,
  adalah hamba yang cakap yang janji-janjinya tak berarti. Tuhanku, akan
  bagaimanakah nasibku, ketika api membakar tubuhku? Api yang melelehkan
  batu yang paling keras! Ah! Aku sendiri ketika dibangkitkan dari kubur
  (tanpa seorangpun yang menolongku pada hari itu). Wahai Engkau, Yang
  Maha Esa yang tiada sekutu terhadap keagungan-Mu. Belas kasihanillah
  kesendirianku, karna ditinggalkan oleh segalanya.
 • Sungguh jalanan paling licin yang bahkan kaki ulamapun tergelincir di atasnya adalah ketamakan.
 • Tiada yang lebih baik dari dua kebaikan : Beriman pada Allah dan bermanfaat bagi manusia.
 • Tiada yang lebih buruk dari dua kejahatan : Syirik pada Allah dan merugikan manusia.
 • Tiga tanda kesempurnaan iman : Kalau marah, marahnya tidak keluar
  dari kebenaran. Kalau senang, senangnya tidak membawanya pada
  kebatilan. Ketika mampu membalas, ia memafkan.
 • Tertipulah yang melakukan tiga perkara : Membenarkan apa yang tak
  terjadi, mengandalkan orang yang tidak dipercaya, dan menghasratkan apa
  yang tak dimiliki.
 • Dengannya Allah kuburkan kedengkian; Dengannya Allah padamkan
  permusuhan; Melaluinya diikat persaudaraan; Yang hina dimulyakan. Yang
  tinggi direndahkan.
 • Berbagi rezeki dengan tulus, berbakti pada orang tua, berbuat baik pada sesama, mengubah duka menjadi bahagia dan menambah usia.
 • Semua ilmu ada pokok bahasannya. Pokok bahasan ilmu para Nabi adalah manusia… Mereka datang untuk mendidik manusia.
 • Orang paling baik adalah orang yang kita harapkan kebaikannya dan kita terlindung dari keburukannya.
 • Jika orang dapat empat hal, ia dapat kebaikan dunia akhirat: Hati
  yang bersyukur, lidah yang berzikir, badan yang tabah pada cobaan, dan
  pasangan yang setia menjaga dirinya dan hartanya.
 • Nabi ditanya bermanfaatkah kebajikan setelah dosa? Ia menjawab: Taubat membersihkan dosa, kebaikan menghapuskan keburukan.
 • Manusia Paling baik adalah orang yang dermawan dan bersyukur dalam
  kelapangan, yang mendahulukan orang lain, bersabar dalam kesulitan.
 • Tiga manusia tidak akan dilawan kecuali oleh orang yang hina: orang
  yang berilmu yang mengamalkan ilmunya, orang cerdas cendikia dan imam
  yang adil.
 • Tiada musibah yang ,ebih besar daripada meremehkan dosa-odsamu dan merasa ridho dengan keadaan rohaniahmu sekarang ini.
 • Hati Adalah Ladang. Sesungguhnya setengah perkataan itu ada yang
  lebih keras dari batu, lebih tajam dari tusukan jarum, lebih pahit
  daripada jadam, dan lebih panas daripada bara.
 • Sesungguhnya hati adalah ladang, maka tanamlah ia dengan perkataan
  yang baik, karna jika tidak tumbuh semuanya (perkataan yang tidak
  baik), niscaya tumbuh sebahagiannya.
 • Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa ujub kerana suatu
  perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia
  melepaskan perhiasan itu. (Sayidina Abu bakar)
 • Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu
  daripada 4 sifat yang membinasakan iaitu: Ia akan mati dan hartanya
  akan diambil oleh warisnya, lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya
  atau; hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau;
  hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat dan akan dipergunakan untuk
  kejahatan pula atau adakalanya harta itu akan dicuri dan dipergunakan
  secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna (Sayidina Abu Bakar)
 • Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat
  kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang
  dia kehendaki. (Sayidina Umar bin Khattab)
 • Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. Orang yang suka
  menghina orang lain, dia juga akan dihina. Orang yang menyintai
  akhirat, dunia pasti menyertainya. Barangsiapa menjaga kehormatan orang
  lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga. (Sayidina Umar bin Khattab)
 • Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu
  diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit
  amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima?
  (Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)
 • Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan
  janganlah dia takut selain kepada dosanya. (Sayidina Ali Karamallahu
  Wajhah)
 • Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada
  kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau
  tidak ada perhatian untuknya. (Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)
 • Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu’. Tiada puasa yang
  sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. Tiada
  kebaikan bagi pembaca al-Qur’an tanpa mengambil pangajaran daripadanya.
  Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara’.
 • Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayang-menyayangi.
  Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. Doa yang
  paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.
 • Barangsiapa yang banyak bicara, maka banyak pula salahnya, siapa
  yang banyak salahnya, maka hilanglah harga dirinya, siapa yang hilang
  harga dirinya, bererti dia tidak wara’, sedang orang yang tidak wara’
  itu bererti hatinya mati. (Sayidina Ali Karamallahu Wajhah)
 • Antara tanda-tanda orang yang bijaksana itu ialah: Hatinya selalu
  berniat suci. Lidahnya selalu basah dengan zikrullah. Kedua matanya
  menangis kerana penyesalan (terhadap dosa).
 • Segala perkara dihadapaiya dengan sabar dan tabah. Mengutamakan
  kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. (Sayidina Utshman bin Affan)
 • Tiada insan suci yg tidak mempunyai masa lampau. Tiada insan berdosa yg tak punyai masa depan (anonim)
 • Masa yang pergi tak akan kembali & umur semalam tak akan
  dilalui lagi maka jadikanlah hari ini lebih baik dari semalam &
  esok lebih baik dari hari ini (anonim)
 • Abu Hurairah ra. Berkata, Rasulullah bersabda: Setiap ruas tulang
  tubuh manusia wajib dikeluarkan shodaqohnya setiap hari ketika matahari
  terbit. Mendamaikan antara dua orang yang berselisih adalah shodaqoh,
  menolong orang dengan membantunya menaiki kendaraan atau mengangkatkan
  barang ke atas kendaraannya adalah shodaqoh, kata-kata yang baik adalah
  shodaqoh, tiap-tiap langkahmu untuk mengerjakan sholat adalah shodaqoh,
  dan membersihkan rintangan dari jalan adalah shodaqoh. (HR Bukhari dan
  Muslim)
 • Puasa dan al-Quran itu akan memberi syafaat kepada seorang hamba
  pada hari kiamat kelak. Di mana puasa akan berkata, –Wahai Rabbku, aku
  telah menahannya dari makanan dan nafsu syahwat, karenanya perkenankan
  aku untuk memberi syafaat kepadanya–. Sedangkan al-Quran berkata, –Aku
  telah melarangnya dari tidur pada malam hari, karenanya perkenankan aku
  untuk memberi syafaat kepadanya–. Beliau bersabda, –Maka keduanya pun
  memberikan syafaat– (HR. Ahmad, al-Hakim, dan Abu Nu`aim)
 • Allah menyembunyikan murka-Nya di dalam kemaksiatan. Maka jangan
  meremehkan maksiat sekecil apapun. Karena kita tidak akan pernah tahu
  maksiat yang mana yang mendapat murka Allah.
 • Tidak ada yang pasti terjadi di dunia kecuali kematian. Dan tidak ada yang lebih dekat dari kita kecuali kematian.
 • “Tujuh golongan yg akan dinaungi oleh Allah di bawah naungan-Nya di hari tdk ada naungan kecuali naungan-Nya.
  1. Pemimpin yg adil,
  2. Pemuda yg sentiasa beribadat kepada Allah semasa hidupnya,
  3. Orang yg hatinya sentiasa berpaut pada masjid-masjid
  4. Dua orang yg saling mengasihi karena Allah, keduanya berkumpul dan berpisah karena Allah,
  5. Seorang lelaki yg diundang oleh seorang perempuan yang mempunyai
   kedudukan dan rupa paras yg cantik utk melakukan kejahatan tetapi dia
   berkata, ‘Aku takut kepada Allah’
  6. Seorang yg memberi sedekah tetapi dia merahasiakannya seolah-olah
   tangan kanan tidak tahu apa yg diberikan oleh tangan kirinya dan
  7. Seseorang yg mengingati Allah di waktu sunyi sehingga mengalirlah
   air mata dr kedua matanya” (HR. Bukhari & Muslim) “Dari Abu
   Hurairah ‘Abdurrahman Bin Shakhr RA, Rasulullah SAW bersabda:
   Sesungguhnya Allah Ta’ala tidak melihat bentuk tubuhmu dan tidak pula
   melihat rupamu tetapi Allah melihat hatimu.” (HR. Muslim)
 • Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa dilanda kesusahan dalam
  suatu masalah hendaklah dia mengucapkan Laa Haula wa laa quwwata illa
  bil-laahil ‘aliyyil-’azhiim’ (Tiada daya dan tiada kekuatan kecuali
  dengan pertolongan Allah yang maha Tinggi lagi Maha Agung” (H.R Baihaqi
  dan Ar Rabi’i)
 • Allah menyembunyikan ridha-Nya di dalam kebaikan. Maka jangan
  meremehkan kebaikan sekecil apapun. Karena kita tidak akan pernah tahu
  kebaikan yang mana yang mendapat ridha Allah
 • Tutuplah pintu-pintu masuk Syaithan, yaitu: sombong, marah, makan
  berlebihan, berhias bukan untuk suami/istri, mengumpul-ngumpulkan
  harta, iri, dengki, dan syirik.
 • Jadikanlah Sabar dan Shalat Sebagai Penolongmu. Dan Sesungguhnya
  Yang Demikian itu Sungguh Berat, Kecuali Bagi Orang-Orang yang Khusyu.
  (Al Baqarah : 45).
Copas dari berbagai sumber....

0 comments:

Post a Comment

 
TOP